среда, 8. децембар 2010.

СВЕ СРБСКО ЈЕ СЕЉАЧКО, ДОК ЈЕ ШВЕДСКО, НОБЛЕС, ЗА ШКОЛОВАНЕ СРБСКЕ МРМОТЕ

ПРОЈА, СУРАЖИЦЕ, МЕШАВИНЕ ПШЕНИЦЕ, ЈЕЧМА И РАЖИ, ЦРНИ ХЛЕБ СА ЉУСКАМА, СВЕ САМЛЕВЕНО У ВОДЕНИЦИ...ИНТЕРЕСАНТНО, МАСЕ ГЛУПАКА ПОБЕГЛЕ ОД ОВЕ ВРСРЕ ХЛЕБА, ПОЗНАТЕ КАО, ИНТЕГРАЛНИ...ДВАДЕСЕТ ПРВИ ВЕК НИКО ОД ПОБЕГУЉА НЕМА ПАРА ДА СЕ НАСЛАДИ ОВИМ ПЕЦИВОМ, НЕГО СЕ ГУРАЈУ ЗА НАРОДНИ ЉЕБАЦ...МОЈЕ ДОМАЋЕ ЖИВОТИЊЕ СЕ ХРАНЕ ЗДРАВИЈОМ И КВАЛИТЕТНИЈОМ ХРАНОМ ОД ГРАЂАНА.

СТВАРНО, НЕ МОГУ ВИШЕ ДА СЛУШАМ ОВЕ ГРАЂАНЕ, МИСЛИМ ПРЕТЕРАЛИ СУ, ПОЈМА НЕМАЈУ А ИЗИГРАВАЈУ МИ НЕКЕ МУДРАЦЕ, ГОСПОДУ, ФРЉАЈУ СЕ СА НЕКИМ ИЗРАЗИМА, ПОМИЊУ НЕКО ВИНО, ПА ДОКЛЕ БРЕ ВИШЕ, МАЈКА МУ СТАРА...

ИСПЕЧЕМ ПРОЈУ, СРБСКА ПЛЕТЕНИЦА СЕ ГОТОВИ У РЕРНИ, ЗЕЛЕНО, ЦРВЕНО, БЕЛО, ЈЕ ВЕЋ СЕРВИРАНО КАО САЛАТА, ТУ ЈЕ И ОБАВЕЗНО МЕЗЕ, СВЕ У ПАКЕТУ КО ШТО ИДЕ НА БЕЛОМ ДВОРУ...

ТУ СУ МИ И ДОМАЋЕ ЖИВОТИЊЕ...ЈА ГУЦНЕМ РАКИЈИЦУ КО АПЕРИТВ, МАЦА, МЈАУ, МУВА МИ СЕ ОКО НОГУ, ШТА ЋУ НЕГО ДА НАБОДЕМ ШУМКИЦУ И ДА ЈЕ ПОНУДИМ:)) КУЧЕ МИ ЈЕ ВЕЋ МИРНИЈЕ, ПОГЛЕДА МЕ МОЛЕЋИВО, ПА КАКО ДА МУ НЕ ДАМ НАЈВЕЋЕ ПАРЧЕ, ЖИВИ СТОР... И ТАКО НАС ТРОЈЕ, БАШ НАМ ЛЕПО, ОНДА ГЛАВНО ЈЕЛО, ТО ВЕЋ ПОДЕЛИМО НА РАВНЕ ЧАСТИ.. ПОСЛЕ КАЖУ ПАСЈИ ЖИВОТ, МА НЕМОЈ, БЕОГРАЂАНИ БИ ДУПЕ ДАЛИ ДА ИМ ЈЕ ТАКО ЛЕП;)

ИМАМ И ЈЕДНУ ГУДУ, УВАЛИЛИ МИ ГА, АЛИ И ЊЕМУ ДАЈЕМ СВЕ ШТО ОСТАНЕ ВИШАК, ТАКО ДА СЕ СВИ СА ИСТОГ КАЗАНА ХРАНИМО..ЈБГ, ЖАО МИ ПРАСЕТА, АЛ ШТА ЋУ МУ, РОДИЛО СЕ СА ЖЕЉОМ ДА ПОСТАНЕ СВИЊА И ЗНА МУ СЕ:(

САД ДА ОБЈАШЊАВАМ ПОРЕКЛО СПЕЦИЈАЛИТЕТА "САБЉА" ДА ЈЕ ОНА СРБСКА, ДА СЕ ТО ЈЕЛО ФЛАМБИРА, МА НЕМА ВРЕМЕНА ЗА ЛУЗЕРЕ СА КАЛДРМЕ:))

НАЈОДВРАТНИЈИ СУ МИ КАДА ПОМЕНУ НЕКИ "ШВЕДСКИ СТО" А ДА НЕМАЈУ ПОЈАМ О ТОЈ КУХИЊИ КАО И ДА ОВА ГОСПОДА СА СЕВЕРА НИЈЕ ЗНАЛА ШТА ЈЕ ПАПРИКА ДО 1970 ГОДИНЕ...

ЗАМИСЛИ СРБСКУ СЛАВСКУ ТРПЕЗУ, ЂАКОНИЈА...И ОД ПТИЦЕ МЛЕКА, ТО НАШЕ ЈЕ ПОМОДАРУ, СЕЉАЧКО... МИ СМО ШАМПИОНИ ГЛУПОСТИ, СВЕ ТУЂЕ ЈЕ БОЉЕ...САД СЕ НЕКО СЕТИО ДА ЈЕ ТУЂА ЦРКВА БОЉА, ПРЕ ТОГА ДА ЈЕ ТУЂА РЕЛИГИЈА БОЉА, ПОТУРИЦА, КО ПЕЧУРАКА ПОСЛЕ КИШЕ:(

навешћу вам пример Србске славе од 7 априла 1759.... На слави, тога дана, је поједено два вола, 15 телади, 16 јагањаца, два прасета, осам пари ћурана, четири пара гусака, десет пари кокошију и 172 оке рибе, а попијено је 3 акова ракије, 29 акова новог вина, једна двојка новог и једна двојка старог црног вина.... за једну други из истог времена спремљено је: 123 оке меса, пет ћурана, две ћурке, једно прасе и довољно ситне живине, а за госте који су тога дана постили, 200 ока рибе, један шаран од осам ока, 19 ока рена, 14 ока масла и 17 ока меког сира... за данашње славе и друга славља би требали да знате...

Нема коментара:

Постави коментар