субота, 25. децембар 2010.

ЉУДИ, НАПРАВИО САМ РЕМЕК ДЕЛО

ЗНАМ ДА САМ ГАДАН, СВЕ КАТЕГОРИЈЕ У ДРУШТВУ САМ ПРОЗВАО, ДОШО РЕД И НА УМЕТНИКЕ....АКО СУ ОНИ УМЕТНИЦИ, МОЈ КУРАЦ ЈЕ НАЈВЕЋИ СЛИКАР НА СВЕТУ....поред осталих зајебанција у животу, сликам....спремим летос платно и остало у пакету, флашу испод мишке, чашу заборавим...рекох, ајд да гуцнем мало раџе за срећан рад, али потегох мало више....

истресох тубе са бојом по платну, потегнем још једампут, оде пола флаше.....кад ми се припиша...ма ко ће до клоње, а и мокраћа је добра за биљке, али овог пута се не испишах по трави, него по платну....завршим физиолошку радњу, вратим џорџа у гаће, зтворим дућан, уватим се опет за боцу и испразним је....бацим поглед ка платну....јеееебоооотееее, такве потезе још нико није четкицом направио....ремек дело, сунце ти жарко;)



Један од најбољих симбола модерне или бем ли га које уметности јесте познато платно Маљевича "Црни квадрат". Онима који нису имали срећу да посматрају то "ремек дело" саопштавам, да оно представља бело платно са црним квадратом у средини, и то је све. Тиме се читаво "ремек дело" завршава.

Ситуација са сликом Маљевича је типична за данашњу демократску политику у уметности. Ту уметничку кастрацију Маљевича стотине плаћених теоретичара уметности уздижу као ремек дело светске уметности. И прописују, како се та лудорија може схватати и тумачити. Колико је тона папира исписано тим тумачењима, колико је пројектоване мудрости просуто на главе публике. Онима из публике који кажу да је то ремек дело – шарена лажа и ништа не вреди, изјављују: "Ви ништа не разумете, Ви још нисте дорасли до тог ремек дела. Оно је још ван Вашег схватања. Боље поштујте мишљење специјалиста. Читајте пажљиво и до Вас ће доћи". А та слика Маљевича је само шарена лажа и лудорија.

Задатак те лудорије је да Вас натера да верујете у то, да Ви ништа не разумете, и Ви треба да верујете у оно, што Вам говоре "специјалисти". То је она иста игра као са другим пропагандним књигама, тзв општепознатим истинама итд. Ако приђете било ком апологети нечега са питањем о неком апсурду, он ће Вам рећи: "Ви још ништа не разумете. То је још ван Вашег схватања. Треба више веровати, сине мој, више веровати и до вас ће доћи".

Црни квадрат Маљевича – то је та иста глупост, само у уметности. Њен задатак је – да код људи искључи њихово сопствено естетско осећање, сопствено мишљење, да натера људе да не верују себи, својим очима, свом осећању лепог и да их натера да ВЕРУЈУ некаквим наводно специјалистима. То јест и слика Маљевича и остале идеолошке књиге имају један исти задатак – да натерају људе да верују у апсурде. Да натерају да верују да је црно – бело, да је ругобно – лепо, да бесмислено – има најдубљи смисао. И најважније – одвићи их да самостално мисле, осећају и расуђују...

Нема коментара:

Постави коментар