четвртак, 3. новембар 2011.

БОГАТ И СИРОМАХ

нашао се један добростојећи западњак у једном малом рибарском селу и посматра рибара како управо силази са свог малог рибарског чамца. рибар је упецо доста па му паметна западна гузица прилази како би му честитао, уз питање колико ли је дуго трајало да ухвати толико рибе...

рибар на то одговара : " није трајало дуго, само неколико сати."
упита га западњак, зашто није остао дуже како би упецао већу количину рибе.
наш јунак му вели како је њему упецано сасвим довољно да би нахранио своју породицу у наредне дане.

на то ће опет радозали незнанац: "па шта радите са преосталим временом?"

рибар покушава да објасни: " ујутру се лепо наспавам, мало идем да пецам, играм се са својом децом и проводим време са својом женом, шетам се по селу и тамо попијем који чашицу вина и свирам гитару са својим пријатељима, као што видите имам испуњен живот.

пројектовани убрзо почиње да прича о своме животу: "ја сам дипломирао на харварду и мого би да вам помогнем.... требали би више времена да уложите у пецање како би купили већи чамац. па када са већим чамцем будете имали већи профит, купите више чамаца, целу флоту, уместо да упецано продајете локалном трговцу, ви продајте директно фабрици за прераду рибе све док не отворите своју фабрику.... могли би сами да контролишете и продукцију и продају....онда би могли да напустите ово мало село и да живите у некој метрополи, одакле ћете водити своју компанију.

рибар га упита: " а колико све то да траје?"
овај одговара : "па једно 15-20 година."
рибар ће опет: " и шта онда?"

западњак се насмеја и рече : "онда долази најбоље, када дође одређено време одете са вашом фирмом на берзу, продате акционе пакете и зарадите милионе"

рибар мира нема и пита "милионе, и шта онда?"

овај одговара: "онда би могли да престанете да радите, могли би да се населите у неко мало село на мору, ујутру би могли да се наспавате, касније би мало пецали, па би имали времена и за децу и за жену а навече би се шетали по селу, пили вино и певали са својим пријатељима:)

Нема коментара:

Постави коментар