среда, 23. фебруар 2011.

Паноптикум, од биополитике....биометриских докумената......до биоробота



чудни су људи, углавном верују у лаж, иако је још у 1700 године либерални мислилац, Џереми Бентхам, пројектовао "Паноптикум" архитектонски модел за дизајн затвора, чији циљ је максималан надзором.
касније, 1975, Мајкл Фоукаулт узима паноптикум као полазиште у својој у књизи "Дисциплина и кажњавање" где описује биополитички поступак дисциплиновања као најважнији у капиталистичким друштву.
Паноптички затвор је округла зграда са стражарницом у средини. Дуж зидова се ћелије заточеника, чије понашање, тако распоређенима, стално прати, али никада сами не знају да су надгледани 24 часа. На овакав начин мањи број стражара мможе ефикасније да надгледа много више робијаша
Бентхам је целог живота покушавао да, британским политичарима прода свој идеју затвора, али без успеха
Фоукаулт верује да паноптикум ипак успео остати модел за дизајн, и то не само зазатвора, него и за фабрике, школе и болнице, цело капиталистичко друштво је прожето контролом човековог тела, док је власт је хијерархијска и стандардизована, али продуктивна. Паноптикум ствара целину, лако формирајућих, послушних и корисних предмета(биоробота)...и тако од биополитике....биометриских докумената......до биоробота

старији пример биополитике и биовласти, стварање биоробота без биометриских докумената.....католички поп, у својој цркви има неке кабине за прикупљање информација, јел да?
свакодневно улазе грешници у те кабине на исповедање, док грешник прича, своје и туђе тајне, поп вредно записује, касније сређује информације и припрема недељну мису.
један поп, једно оделење, контролисе више стотина па и више хиљадарки особа, разних узраста, пола, занимања....и све то без неких аванзованих техничких средстава, без динара трошка, штавише попови џепови се пуне, лукаво...
сакупљене информације, по сређивању, прослеђује попу изнад попа, овај поп, попи из центра, прави се план деловања, да би се на недељној миси паклени план наточио пуанству углаву..................напаљено попино пучанство, побије цело село, другачије верујућих, само зато што није долазило код њега на исповедање...и тако село по село, нема више настањених србских села у хрватској...

оно што се догађа, глобално и локално, нам казује да немамо никакво право на живот, на одбрану живота, на заштиту приватне својине, на слободно коришћење својих материјалних средстава...ни на право васпитања своје деце.
коме се год прохте, може да нас расели, блокира наша средства, отме нашу имовину, децу, лиши нас живота живота.


наиван човек мисли да ће га, кад дође стани пани, заштитити полиција, незнајући несрећник да полиција постоји ради заштите режима...
никада у Србији, до доласка турака, не беше пандура, истерасмо турке, осташе нам пандури, док личние карате уведоше немци...ови данас, што се зову демократе, иду корак даље, жигошу нас као крдо стоке.


окупатори долазе и одлазе, негативно наслеђе остаје, шта ће остати после ових каубоја...:
„Америчке Федералне службе државне безбедности (Хомеланд Сецуритy),
може да изврши заплену свих резерви хране, воде, горива, руда, нафте и осталих јавних и приватних ресурса. Може запленити аутомобиле и друга јавна и приватна превозна средства (бродове, авионе), куће, земљишта, оружје. Може преузети комплетне саобраћајнице, јавне површине, складишта итд.
Може да ПРЕВЕНТИВНО (на основу сопствене процене) хапси, депортује и држи грађане затворене у посебним логорима, који су за њене потребе изграђени на неколико локација у САД. Има их, колико је познато, најмање 43. Налазе се највише у Вајомингу, Небраски, Тексасу, Висконсину, Мичигену, Индијани, Охају и Њујорку. Оклахома Сити има логор који може да прихвати и 100 000 људи.
Може да измешта становништво, насилно да расељава грађане, депортује их и одређује које ће се локације сматрати напуштеним, а које ће се становништвом насељавати.
Може да издаје лична идентификациона документа, преузима контролу над јавним и приватним финансијама. Ово је посебно делотворно уколико се у друштву напусти систем плаћања робе кешом, већ се уведе искључиво систем платних картица (чему капиталистичка друштва под притиском корпоративог бизниса И банкарских картела теже). Дакле, нико не може обављати никаква плаћања без одобрења... Ни за куповину хране.
Да би све ово спороводила, постоје наоружане и посебно обучене војне јединице, јер је процењено да обична војска не би могла све то да спроведе пошто није обучена, за можда неопходне бруталне обрачуне са сопственим цивилним становништвом...”

Нема коментара:

Постави коментар