петак, 8. март 2013.

И ТАКО ТО, НА КОНЦУ КОНЦА, УСПЕШЕ ДА НАС ЦИВИЛИЗУЈУ

Прије неголи су наша бијела браћа дошла да нас цивилизују, нисмо имали никакве затворе. Због тога, нисмо имали ни пријеступника. Без затвора, ни не може да буде пријеступника. Нисмо имали ни брава ни кључева и тако међу нама није било нити лопова. Кад је неко био толико сиромашан да си није могао да приушти коња, шатор или ћебе, он би то све, у том случају, добио на дар. Били смо исувише нецивилизовани да би појму приватног власништва придавали икакву важност. Нисмо познавали никакву врсту новца и посљедично томе, вриједност човјекова није била одређена његовим богатством. Нисмо имали никаквих писаних закона, ни адвоката, ни политичара, зато нисмо били у стању да варамо и мамимо једни друге. Били смо стварно у лошем стању прије неголи је бијели човјек дошао и не знам како да објасним како смо уопште и живјели без тих темељних ствари које (макар су нам тако казали) су тако неопходне сваком цивилизованом друштву.
Џон Ватрени Хроми Јелен

Ево једног цитата из житија Ота Бамберског о Старим северним С(о)рбима који подсећа на Страбонов опис (из I века) Скита или Сармата :
„Тако су велика вера и поверење које преовладавају међу људима да они немају искуство крађе или преваре и не поседују кутије или затворене сандуке.Ми никада нисмо видели браву нити кључ а они сами су били запањени да виде наша запакована седла и наше закључане сандуке.Њихову одећу,њихов новац и све драгоцене ствари они чувају(складиште) у сандуцим а и великим ћуповима,који су тек прекривени нечим,јер се не плаше никакве преваре и никад нису имали таквог искуства.Чудесно је рећи,али њихови столови никада нису празни,нити остављени без хране,већ свака глава породице има кућу која је чиста и погодна за циљеве освежења.Сто у њој никада није без хране и пића,а када је оно што је на њему конзумирано набавља се више.Никаква прљавштина нити нечистоћа нису дозвољени,а судови су покривени чистим салветама и спремни су за оне који желе да једу.“

Нема коментара:

Постави коментар